Flickor ska sjunga och pojkar spela i band. För att kliva ur gamla normer i musik- och kulturskolan skapades projektet Kulturskola på lika villkor. – Den bästa ögonöppnaren var att filma mina egna lektioner, säger gitarrläraren Thomas Hansy.
Kulturutövandet bland Sveriges barn är könssegregerat. Det går fler flickor än pojkar i musik- och kulturskolorna, 64 procent. Fler tjejer sjunger, dansar och spelar teater, medan killar hellre spelar rock och går kurser i media. För att överbrygga könsklyftorna startade Kulturskola på lika villkor. Projektet går ut på att en grupp lärare och skolledare får utbildning i och arbetar med normkritik i kollegiet på sina skolor.
Uttryck är med när årets deltagare ses för sista gången. Nio kvinnor och två män har samlats för fjärde gången i Stockholm. Emellan träffarna har de arbetat på sina skolor med hemläxor. De har fått pröva kollegieobservation, läst facklitteratur och genomfört en normkritisk kartläggningsmetod. Nu sammanfattar de året som gått – och det är inte alla som har positiva erfarenheter. Några berättar att de mötts av allt från tystnad och ointresse till misstro, ironiska skämt och öppna konflikter när de tagit upp frågor om jämställdhet. Kursledaren Josef Eriksson tröstar genom att berätta om ett begrepp inom amerikansk feminism – »feminist killjoy« – att man inte ska vara rädd för att skapa dålig stämning.
– Vi kommer att döda glädje och det är det viska göra. Annars petar vi inte där det känns och då skapas ingen förändring, säger han.
Men för andra deltagare har mottagandet varit mer positivt. Tomas Hansy är gitarrlärare på Kulturskolan Västra Hisingen i Göteborg.
– Vi fick bara positiva reaktioner. Hela vår verksamhet bygger på att alla som vill ska kunna göra allt. Vi vill inte missa en enda unge. Det handlar inte bara om genus utan om nationell och social bakgrund också, säger han.
Han tror att det positiva bemötandet beror på att kollegiet är förändringsbenäget och tajt sammansvetsat. Att projektet lanserats av kollegor och inte av chefen kan också ha bidragit .
Flera lärare i På lika villkor tycker att observationerna, då man låtit kollegor skugga varandras lektioner gett bra diskussioner om lärande. Däremot kan det vara svårt att kritisera en kollega. På Västra Hisingens kulturskola pratade man i alla fall om att kvinnliga och manliga lärare hade olika beteenden gentemot killar och tjejer.
När killarna kom in på min gitarrlektion blev det mer pang på rödbetan, nu spelar vi, medan det var mer prat och försiktigare med tjejerna, säger Tomas Hansy som också kommer att fundera mer över repertoarval och förebilder framöver.
Text: Elisabeth Richter