Quantcast
Channel: Lärarnas Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Pålstek – kungen bland knopar

$
0
0

Slöjdskola del 2

Foto: Hasse HedströmAlla behöver vi då och då en pålitlig knut. Det finns knopar att ta till för olika ändamål. Ska du lära dig och barnen endast en knut då är pålsteken den du ska satsa på. Det här är en grundknop som resulterar i en fast, pålitlig ögla som inte glider och som även efter hård belastning är lätt att lösa upp. Den kallas även livknut och kan efter lite träning göras med en hand. Den kan till exempel användas till att förtöja med, men också som en räddningslina kring livet. Används ett glatt syntetrep bör man för ökad säkerhet dock fästa linans löpande part vid den fasta parten. Eftersom den är lätt att lossa efter hård belastning går den bra att använda vid till exempel bogsering, nackdelen är att pålstekens fasta ögla försämrar draghållfastheten med omkring 40 procent, men har du ett starkt rep så fungerar den bra.Foto: Hasse Hedström

Pålsteken har fått sitt namn av att den ofta använts just till att förtöja båtar vid pålar.

När man lär ut pålstek gör man det ofta genom att berätta sagan om draken som kommer upp ur en sjö, fångar prinssessan och drar ner henne i sjön, eller så berättar man om haren som dyker upp ur hålet, springer runt trädet och dyker ner i hålet igen.

 

Foto: Hasse HedströmPå bilden ser man att tampen slutar inuti öglan. Om haren springer fel varv kring trädet innebär det att änden hamnar på utsidan. Det blir då en falsk pålstek som enligt Ashleys Books of Knots – knopbibeln – är en knop av något sämre kvalitet. En nackdel med pålstek är att den inte kan lösas upp under belastning.

Hasse Hedström

Viewing all articles
Browse latest Browse all 104


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>